A hastánc sokunk számára rejteget titkokat vagy tévhiteket. Ezekből szemezgettünk kicsit, hogy összetettebb képet kapjunk erről a mozgásformáról.

 

  1. A hastánc nagy embereknek való

 

Az egyik fő vonzereje a hastáncnak, hogy valójában mindenféle alkatú nő tud azonosulni vele. Ezért is van, hogy sokszor látunk nagyobb, kisebb, hosszabb, rövidebb, szélesebb, keskenyebb vagy akármilyen fomájú nőt (sőt néha férfit is!) hastáncolni.

Nem kell, hogy teltebb legyél a tested mozdulatainak hangsúlyozására! Ha a technikád megfelelő, akkor akár nagyon vékony nőként is remek hastáncos lehetsz. 

Ami a testméreteket illeti, a hastánc sokkal több mindent magában foglal, mint más táncformák, pl. a balett. Főképp a legtapasztaltabb táncosokat nézve, a testalkat és méret nem különösebben fontos tényező.

Egy amerikai tanulmány megfigyelte, hogy a hastáncos nők milyen testkép érzékeléssel rendelkeznek.

Arra jöttek rá, hogy a hastánchoz két fő testkép köthető: az egyik a háremhölgy, a másik pedig egy olyan nő, aki bármilyen formájú vagy méretű lehet és jól érzi magát a saját bőrében.

A háremhölgy elképzelést rengeteg hollywoodi filmben megtaláljuk: érzéki, végzet asszonya típus – ehhez a képzethez köthető hastáncot szokás előadni olyan nyilvános helyeken mint pl. az éttermekben. 

A másik képzet (amikor nem számít a méret vagy forma) a hastáncos körökön belül terjedt el. Minél régebb óta táncol az illető illetve részese a hastánc közösségnek, annál inkább elfogadottabb ez a felfogás.

 

  1. A hastáncot a férfiak szórakoztatására találták ki

 

A hastánc a háremekből ered és nők adták elő a férfiak szórakoztatására. Na jó, ez csak mese, amit az 1800-as évek végén Közel-Keletre utazó nyugati férfiak találtak ki, amit aztán a hollywoodi filmipar gyorsan magáévá is tett.

Valójában pont az ellenkezője igaz, hiszen a hagyományos társadalmakban a férfiakat és a nőket elszeparálták egymástól. Ezt a táncot régen és ma is nők adják elő egymásnak, amikor együtt vannak.

A hastánc, őshazáján kívül is, tehát olyan tánc, amit főleg nők adnak elő nőknek (bár vannak férfi táncosok is) és azok a férfiak, akik a nyugati országokban részt vesznek hastánc bemutatókon, leginkább női partnereik, barátaik, rokonaik nyomásának engedve teszik ezt!

 

  1. A hastánc olyan mint a sztriptíz vagy a felnőtt szórakoztatás

 

Ez megint egy, a 19. és 20. század fordulójáról eredő félreértés, amit a nyugati társadalmak kreáltak. Az európaiak és az amerikaiak egyszerűen nem értették, hogy pontosan mit fejez ki ennek a táncformának a mozdulatsora.

Különösen a felsőtest mozgatását gondolták erkölcstelennek egy olyan társadalomban, ahol a nőknek fűzőt kellett viselniük. Nem beszélve arról, hogy a nyugatról érkezőknek eleve tévhitei voltak a közel-keleti életformáról és úgy gondolták, hogy az a közösség sokkal megengedőbb és kevésbé racionális, mint a nyugati társadalom. Ez vezetett a romlott háremek ideájának kialakulásához, mely elképzelést tovább erősítette egy Kis Egyiptom nevű táncos előadása az 1893-as Világkiállításon, melyben ötvözte a revüt és a hastáncot.

 

  1. Csak a nők tudnak hastáncolni

 

Igenis vannak nagyon jó férfi táncosok. Annak idején a hagyományos kultúrákban a férfiak rendszeresen hastáncoltak; sőt azokban az országokban, ahonnan a hastánc ered, a férfiak még ma is használnak olyan mozdulatokat közösségi táncukban, ami a hastáncra emlékeztet. Ilyenek például a lebegő karmozdulatok és a csípőmozgások. Ezek a mozdulatok talán túl nőiesnek tűnnek a nyugati közönség számára, de a nemi sztereotípiák kultúránként eltérőek, így ami a mi szemeinkkel nézve nem elég férfias, az más társadalmakban lehet hogy az.

 

  1. A hastáncos öltözet elég hiányos

 

Néhány viselet talán igen, de több olyan is van, ami a test nagy részét vagy akár egészét takarja. Ez tényleg azon múlik, hogy ki mit részesít előnyben.

Azt is vegyük figyelembe, hogy ezek a ruhák határozottan nem fednek fel többet a testből, mint ahogy más tánctípusok esetén előfordul. Sok olyan öltözet van, ami jobban takarja a testet, mint például egy balettruha összeállítás. Ilyenek például a baladi ruhák vagy a törzsi viseletek a hosszú, rétegezett szoknyáikkal.

Még a revü hastáncosok között is sokan vannak, akik kétrészes öltözet esetén egy vékony, áttetsző hálót viselnek, hogy fedjék a felsőtestüket.

Ez a kétrészes revü viselet vagy bedlah valójában egy hollywoodi találmány, amit az egyiptomi és török táncosok lemásoltak, majd ezekben az országokban kezdték el gyártani a szebbnél szebb ruhákat, amit ma már világszerte árusítanak.

 

  1. A hastánc könnyű

 

Csak azért, mert a hastánc nem kényszeríti testünket természetellenes pózokba, nem jelenti azt, hogy nem követel rengeteg gyakorlást, türelmet és elhivatottságot ezeknek a látszólag könnyed mozdulatoknak a kivitelezése.

Egyrészt rengeteg szint van, amit elérhetünk és természetesen nagy különbség van a kezdő, középhaladó, haladó és profi szintű táncosok között. Másrészt sokkal több testrészt kell elkülönítetten mozgatni ebben a táncformában, mint bármilyen más tánc esetén. 

 

  1. Ez egy unalmas tánc

 

Az előző pontnál leírtak már rávilágítottak arra, hogy számtalan módon el tudjuk különíteni a testrészeinket és az azokhoz kapcsolódó mozdulatokat is. Emellett pedig többféle hastánc stílus is létezik a törzsitől elkezdve egészen a revüig, az egyiptomi vagy éppen a török. Bár mindegyik ugyanazokra az alapokra épül, nagyon is különböznek egymástól. Talán nem mindenki nyitott erre a táncra, de az biztos, hogy semmiképpen nem unalmas: van mit tanulni és tapasztalni.

 

  1. Köldökpiercinget  kell viselned

 

Néhányan viselnek, de ez nem kötelező előírás vagy ősi hagyomány. Inkább egy hollywoodi divatirányzat, csakúgy mint a tipikus kétrészes, melltartóból és tüllszoknyából álló revü öltözet.

 

  1. A közel-keleti táncosok karddal a fejükön egyensúlyozva táncolnak

 

A karddal való táncolásra semmilyen bizonyíték nincs, úgy tűnik ezt is amerikaiak találták ki. Habár a shamadan avagy gyertyatartó egyensúlyozása a fejen, ami Egyiptomból ered, valóban profi táncosokhoz köthető, akik ezt esküvőkön adták elő. 

A fátyoltánc szintén amerikai találmány. Az egyiptomi raqs sharqi azaz a Kelet Tánca stílusnál használnak ugyan fátylat, de csak a tánctérre lépéshez és utána meg is szabadulnak tőle.

 

  1. Mindegy is! A hastánc az csak hastánc

 

Mint ahogy már fentebb említettük, számtalan válfaja létezik a hastáncnak. Valójában a hastánc egy olyan gyűjtőfogalom, ami rengeteg, különböző táncműfajt foglal magában. Ezek bár közös eredetűek, de igencsak különböznek zeneileg, érzelmi kifejezésekben, öltözetben, speciális mozdulatokban, technikákban.

Ebből is látszik, hogy bárki, aki szeretné, megtalálhatja a neki tetsző hastánc stílust, zenét, öltözetet és érzelmi eszköztárat. 

A legkézenfekvőbb megoldás ennek megtalálására pedig az, hogy ki kell próbálni!

Ezt nálunk, a FLOWers-ben megteheted: minden vasárnap délután 17 órától Kezdő hastánc Vikivel.

 

Edina

Loading