Almási Krisztina vagyok.  

Grafológus. 

Hogy mit csinál egy grafológus? Kézírást elemez… Elég fura, feleslegesnek tűnő foglalkozás ez a mai digitális korban. Ma már nem nagyon írnak kézzel, én is géppel írom ezt a pár sort… Sokan azt sem tudják, létezik ilyen szakma, pedig az írásszakértőkről azért többen hallottak, arról is, hogy az ő segítségüket kérhetik a bíróságok is. Az igazságügyi írásszakértő szaktekintély, aki például okirathamisítás esetén vizsgálja az írást. Nos, ők is grafológusok, csak szakosodtak és néhány nagyon komoly szakvizsgán is túlvannak. 

Gondolom azt sem tudod hogyan, milyen képzés végén lehet valaki grafológus. Nem tudják, hogy egy grafológus éveket tanul (legalább 2 év) azért, hogy végzettséget szerezzen. Tanul írástörténetet, különböző korok történelmi, pszichológiai hátterét, pszichológiát, grafológiát, elemzési módszereket és rengeteget gyakorol. 

Lehet, hogy azt gondolod felesleges, túlhaladott szakma ez, pedig egy grafológus sokban tudja segíteni a szülő, a tanár (óvópedagógus) munkáját. A pszichológusok is egyetértenek abban – sőt egyes terápiák keretében alkalmazzák is – hogy a rajz, az írás módja, a színhasználat az a psziché kivetülése a papírra. 

Amíg az írás nem éri el a készség szintjét és az egyéni írásmód nem jelenik meg – nagyjából 14-15 éves korig – addig rajzot is kérünk az írásminta mellé. Természetesen kisebbeknél, akik még nem tudnak írni, a rajz elemzése is sokat segíthet, náluk a rajz a kiindulópont. Rajzelemzést is tanul egy grafológus, de ha igazán érdekli az embert nagyon komoly tanfolyamokon, elég nagy mélységig lehet elsajátítani ezt. 

Tudtad, hogy mennyi mindent elárul a kézírásod, rajzod, a firkálásod? 

Alig pár sorból lehet következtetni arra, hogy milyen készségekkel rendelkezel, szereted-e a rendet magad körül, hogy viszonyulsz a családodhoz, a munkádhoz, van-e valaki, aki nagyon közel áll a szívedhez és sorolhatnám napestig. 

Egy kézírás alapján, de inkább három, (jobb szeretünk három különböző időpontban készült írásmintával dolgozni) kiderülhet, hogy milyen munka lenne számodra az ideális. Vagy milyen főbb tulajdonságokkal rendelkező partnerrel tudnál hosszútávon boldog, eredményes együttműködést létrehozni. 😊

A grafológust nem érdekli mit írsz. Az már sokkal inkább, hogy hogyan. 😊 Erre bizonyíték, hogy egy rádió interjú során ókori egyiptomi írást elemeztem. 😊 Gondolom elhiszed, hogy fogalmam sem volt arról, mit írt oda a sorok írója, aki ezer éve eltávozott az élők sorából. 

Legközelebb erről mesélek. 😊

 

Kriszta

Loading