A masszázs előnyeiről sokat hallhatunk, de általában a felnőttekről szól, nem a gyerekekről. Néhány kutató megvizsgálta a gyermekmasszázs előnyeit és az eredmények azt mutatták, hogy annak, aki a masszírozást végzi szintén számos előnye származik a folyamatból.

A masszázsnak annyi pozitív hatása van, hogy felsorolni is hosszú lenne, így csak a legfontosabbakat emeltük ki.

1. Relaxáció

A legnyilvánvalóbb előny az ellazulás. Mindannyian szeretünk relaxálni, hiszen mind a testünk, mind a lelkünk szinte örül ilyenkor. Csökken a feszültség érzete, csakúgy mint a stresszhormonok pl. a kortizol szintje is, és ez pozitívan hat az immunrendszerünkre. Amikor egy gyermeket masszíroz valaki, akkor ez a stressz szint csökkenés a masszírozó személyben (általában szülő) is jelentkezik, ami javítja a szülő hangulatát, önértékelését és erősíti szülői mivoltát is. Ez kifejezetten azoknak lehet hasznos, akik valamilyen születéssel, szüléssel kapcsolatos depresszióval, feszültséggel vagy a szüléssel összefüggő kötődési zavarral küzdenek.

2. A bolygóideg

Egy másik fantasztikus előnye a gyerekek masszírozásnak, a bolygóideg stimulálása. Hogy milyen ideg is ez pontosan? Jogos a kérdés. Ez egy olyan kiterjedt idegpálya, ami hatással van testünk keringési, légzési és emésztési rendszerére is. A kutatók felfedezték, hogy az alacsony súllyal született masszírozott babák súlya, a megnövekedett bolygóidegi aktivitás miatt, növekedni kezdett és fejlődött a gyomormozgásuk (a gyomor ürítése és megtöltése) is. Más, emésztéssel kapcsolatos betegségek esetén is javulást tapasztaltak mint például kólika, reflux vagy székrekedés. A tüdő működésének javulása és a fokozott keringési és nyirokrendszeri működés szintén a bolygóideg serkentő hatásának tudható be.

3. Alvási ciklus javulása

Amit legtöbb ember azonnal észrevesz a babák esetében, az az alvási ciklus javulása. Ez azért van, mert a masszázs segít egyensúlyban tartani az alvási hormonokat. A születés utáni első hetekben úgy tűnik, mintha a babák teljesen összekevernék az éjszakát és a nappalt. Ennek a 24 órás ritmusnak az állandó, ismétlődő rendszere az újszülött kb. 6 hetes korára fejlődik ki.  A gyermekmasszázs a szerotonin szint növelésével valamint a melatonin kiválasztási ritmusának szabályozásával segíti az alvási ciklus javulását. A masszázs ezeknek a hormonoknak az egyensúlyba állításával segíti elő a mélyalvási folyamat fejlődését. Szinte hallom, ahogy a fáradt szülők megkönnyebbülve sóhajtanak fel!

4. Kognitív fejlődés

Idegrendszeri szempontból a masszázsnak bámulatos hatásai vannak. Egy gyermek kognitív fejlődésének serkentése azért fontos, mert ez befolyásolja a gondolati folyamatok fejlődését is: emlékezés, problémamegoldás és döntésképesség. A rendszeres masszázs segítségével a gyermek megtapasztalja a megszokást. Ez alapvető formája a tanulásnak és segít, hogy milliónyi új összefüggő kapcsolat alakuljon ki az idegsejtek között az adrenokortikotrop hormon (ACTH) felszabadulásának köszönhetően. Ennek a folyamatnak az eredményeként, ami igazából egy stressz helyzetre adott válasz, az agy képes feldolgozni az információt és meghatározni, hogy az új és feszültséggel teli szituáció ténylegesen biztonságosnak és kiszámíthatónak minősül-e.

Ebből következik, hogy a rendszeres masszázs hatására a gyermek könnyebben és gyorsabban megnyugszik, mint korábban, mert az agy a masszázs folyamatát egy biztonságos és kiszámítható szituációnak fogja megítélni – így csökken a gyermek stresszhormon szintje.

 

5. Gyermek és szülő közötti kötődés

A fent említett tények természetesen mind elképesztőek, de a legfontosabb előnye mégiscsak a gyermek és szülő közötti kötődés erősítése.

A gyermeküket rendszeresen masszírozó szülők sokkal kevésbé feszültek, kevesebb depressziós tünetet produkálnak és nő az önbecsülésük illetve az önbizalmuk is.

Azzal, hogy rendszeresen ilyen pozitív és kellemes módon teremtünk kapcsolatot a babával vagy a kisgyermekkel, sokkal könnyebben felismerjük, hogyan kommunikálják a szükségleteiket felénk. A babák nagyjából 80 százalékban a mozgás segítségével teremtenek kapcsolatot a világgal. Ha megtanuljuk ezeket a mozdulatokat, akkor képesek leszünk felismerni a fáradtság, éhség vagy feszültség jeleit, mielőtt sírni kezdenének. Ez segít a kötődés erősítésében, hiszen gyermeked tudja, hogy megértik őt, te pedig sokkal magabiztosabb leszel abban, hogy valóban megérted őt.

 

Ez csak néhány, a gyermekkorban alkalmazott masszázs előnyei közül. Összességében elmondható, hogy a gyermekmasszázs életmód javító hatása mind a gyermeknél, mind a masszírozó személynél (szülő, védőnő, óvónő stb.) jelentkezik.

Soha nem késő a masszázst elkezdeni és olyan szokást kialakítani, amit mindketten hosszú ideig élvezhetünk. A baba- vagy gyermekmasszázs elsajátítása olyan lehetőség, amit minden szülőnek érdemes kipróbálnia, hiszen ezzel közelebbi és jobb kapcsolatba kerülhet élete legnagyobb kincsével, a gyermekével.

Nálunk megtanulhatjátok a babamasszázst és a gyermekmasszázst is! Bővebb információ az Aktuális menüpontban.

Forrás: nurserycollective.com

Loading