Évszakok a kertben

Vajon milyen most a párkapcsolatunk klímája? Kicsit furcsán hangzik ez a kérdés, ugye? Ismerünk egy egyszerű felmérést, ami megmutatja, hol tartunk most, van-e szükség arra, hogy javítsunk a párkapcsolatunkon, és elegendő-e, ha magunk dolgozunk rajta, vagy esetleg egy szakember segítsége is jól jön. 

Az alábbi lapot a pár mindkét tagjának külön-külön érdemes kitölteni, majd érdemes beszélgetni róla, ha úgy látjuk, hogy van hová fejlődni. Soronként egy x-et tegyünk ahhoz a jelzőhöz, amit leginkább igaznak érzünk a kapcsolatunkra! A végén számoljuk meg, melyik oszlop kapta a legtöbb pontot, majd olvassuk el az értékelést!

Házassági évszakok profillapja (Gary Chapman nyomán)

1. izgalmas kielégítő bizonytalan csüggesztő
2. boldog nyugodt zavarba ejtő reménytelen
3. reményteli elkötelezett stresszes kiürült
4. gondoskodó biztonságos frusztrált durva
5. nyílt bizalmas fáradt sértődött
6. friss ellazult távolságtartó romboló
7. várakozó tiszteletteljes nyugtalan elutasító
8. részesedő őszinte sodródó feszült
9. terveket készítő együttműködő apatikus lemondó
10. gondoskodó kötődő aggodalmas kritikus
11. örömteli megértő kiégett dühös
12. optimista kényelmes elhanyagolt csalódott
13. gyengéd támogató félelmetes bizalmatlan
14. gyarapodó kötődő elkülönült visszahúzódó
15. életteli elégedett büszke rideg
16. változásra kész megengedő különváló haragtartó
összesen: összesen: összesen: összesen:

 

Tavasz (1. oszlop)
Ez az izgalmas, mozgalmas, reményteli szakasz a kapcsolatok elejére jellemző. Általában 1-2 évig szokott tartani, de sokkal hosszabb is lehet. Az álmok, tervek, vágyak időszaka ez, amikor még rajtunk van a rózsaszín szemüveg, és ezért nem biztos, hogy olyannak látjuk a párunkat, amilyen valójában, hanem inkább olyannak, amilyennek szeretnénk látni őt. Szeretnénk mindig együtt lenni a párunkkal, tervezzük a közös jövőt, sokat beszélgetünk. Örömteli, boldog idők ezek, gyengédség, nyitottság, gondoskodás, optimizmus jellemzi.
Jó tanács: kezdjük el megfigyelni, mik azok a dolgok, amikben talán mégsem értünk teljesen egyet a párunkkal és igyekezzünk szeretettel elfogadni az ő másságát! Sok tulajdonság van, amit nem úgy tudunk jellemezni, hogy jó vagy rossz, inkább különböző megoldásokat tesz lehetővé, amikor problémáink vannak.

Nyár (2. oszlop)
Ez az időszak a természet körforgásával ellentétben nem a tavasz után szokott következni a párkapcsolatban. Ezért bizony meg kell dolgozni! A kezdeti szakasz lelkesedése után jönnek az első, majd a további nehézségek, amikkel jól-rosszul megküzd minden pár. Ha sikeresen vizsgáznak toleranciából, empátiából, közös feladatmegoldásból, akkor jöhet az aratás, mert beérett a termés! A pár tagjai kölcsönösen bíznak egymásban, boldogok, elégedettek, nyugodtak. Együtt haladnak a közös céljuk felé, építő jellegű beszélgetések és cselekedetek jellemzik őket. Úgy érzik, egyre jobban összetartoznak. Ha ide eljutott egy párkapcsolat, akkor már nincs nagy veszélye annak, hogy szétmenjenek, hiszen tudják, hogyan kell közös megoldást találni a gondokra.
Jó tanács: ebben az állapotban könnyű a társunknak örömet szerezni, hiszen nyitott könyv számunkra. Ne legyünk restek, tápláljuk a nyár tüzét mindennapi apró örömökkel!

Ősz (3. oszlop)
Lassan felhalmozódtak a meg nem oldott konfliktusok, akadozik a kommunikáció, kezd kihűlni a kapcsolat. Elhanyagoltnak érezheti magát férfi, nő egyaránt. Erőt vesz rajtuk az aggódás, a félelem, a levertség, a szomorúság. Nő a távolság a pár tagjai közt, lazulnak a kötelékek. Sokszor egy harmadik is megjelenhet a kapcsolatban. Jó, ha erre figyelemfelhívásként tekintünk és nem támadásként, mert ez sokszor a társunk segélykiáltása! Halljuk meg, és próbáljuk meg a problémákat önerőből orvosolni, most még van erre lehetőség!
Jó tanács: beszéljünk többet a közös céljainkról! Jó kezdés lehet ehhez egy közös szokás kialakítása, amikor rendszeresen időt szánunk egymásra (pl. reggeli közös kávé, kutyasétáltatás közösen, társasjáték…)

Tél (4. oszlop)
Mély fájdalom, csalódottság, magány és elutasítottság a jellemző érzelmek. A másikról csak negatív kritikáink vannak, az értékeket nem vagyunk képesek meglátni. Hiányzik a tisztelet, a felelősségvállalás, mindig a másik a hibás. Láthatatlan falakat vontunk magunk köré, nem engedjük közel a másikat magunkhoz. Nem tudjuk megbeszélni már a nézeteltéréseket sem, mert úgyis vita lesz belőle. Keserű, rideg a légkör, durvaság, sértő beszéd, erőszakosság is előfordul.
Jó tanács: ha akarunk még valamit ettől a kapcsolattól, akkor csakis szakember vezetésével és lehetőleg közösen fogjunk a változtatáshoz!

Te hol tartasz most? Ha a kapcsolatod klímájára a tavasz vagy a nyár jellemző, akkor örülj neki és vigyázz rá! Ha úgy érzed, hogy ősz van, akkor dologra fel, neked írom majd a következő cikket! Ha pedig azt látod, hogy a tél dermesztő hidegét nem vagy képes felolvasztani, akkor kérj segítséget! Nem jó sokáig ebben az állapotban lenni, mert a tartós szomorúság, félelem, csalódottság és reménytelenség más problémákhoz is vezethet!

 

Megyeri Kata

Loading