Végre itt a tavasz első lehelete! Két dolog jut ilyenkor az ember eszébe: a természet és a szerelem. A rügyfakadás, a párkereső madarak, a hirtelen virágba boruló kertünk mindenkiben felébreszt egy kis bizsergést még akkor is, ha a nagy szerelem már rég elmúlt. A szerelem jön-megy, ez ellen nem igazán védekezhetünk – de a párkapcsolatunk lehet intim és élő, szenvedélyes és másra nem vágyó a szürke hétköznapokban is. Hogyan?

A jó házasság olyan, mint a gondozott kert. Szinte minden nap teszünk érte valamit, hogy dús, ápolt és gyümölcsöző legyen.

Minden a tervezéssel kezdődik jó esetben. Hová tegyem a veteményest, a fákat, a virágokat? Itt kellene egy árnyas sarok, amott jó helyen lenne néhány fűszernövény. Szeretnék gyümölcsfákat, és sok-sok tulipánt, mert az a kedvencem, és tubarózsát is, de félek, hogy télen meg fog fagyni… Ezt a kerttel gyakran megtesszük, de vajon a házasságunknak volt tervezési fázisa? A nagy szerelem hevében gondoltunk erre? Nem divatos manapság megtervezni ezt a dolgot, hiszen szerelemből házasodunk, és úgy érezzük, hogy ez elég. Ha szerencsénk van, és sok dologban összeillünk, akkor kisebb a veszélye annak, hogy később nagy ellentétek feszüljenek köztünk. 

Ma arról írok, mire érdemes figyelni a tervezésnél, aztán később majd arról is, hogy mit lehet tenni, ha szorít a cipő.

 1. Mivel hosszú távra tervezünk, beszélgessünk arról, mi az, ami a közös célunk. Amitől ketten többek vagyunk, mit egyedül. Persze ez változik majd az idők során, de nagyon fontos, hogy már kezdetben is értsünk egyet egymás célkitűzéseivel, mert csak így lehet közös célunk.
 2. Fogadjuk el egymást, úgy, ahogy van! Fogadjuk el, hogy „lejárt a garancia” 18 éves kor után: megnevelni, megváltoztatni a társunkat már ne akarjuk! 
 3. Eredményes köztünk a kommunikáció? Ha egyikünk domináns, akkor kényelmes ez a másiknak? Mitől érzi a másik fél azt, hogy szeretem? 
 4. Az első rózsaszín időszakban mindkét fél a legjobb arcát mutatja a másik felé, és ez teljesen természetes, hiszen meg akarjuk hódítani szívünk választottját. Onnantól kezd érdekes lenni a dolog, amikor ez a rózsaszín köd felszáll, és megjelennek az első konfliktusok. Az első két év az, amikor kialakulnak a pár konfliktuskezelési módszerei, és ez később nehezen és nagy odafigyeléssel változik csak. 
 5. Érdekes a pénzügyek kérdése. Felmérések szerint ez a második legnagyobb feszültségforrás a párok életében. Miből élünk? Vannak megtakarításaink? Hitel? Ki a pénzügyminiszter? Ki tartja el a családot? Hogyan osztjuk be a pénzünket?
 6. Fontos, hogy a szabadidő eltöltésében is találjuk meg azokat a tevékenységeket, amelyeket szívesen végzünk együtt. Ha például a férj csak akkor érzi jól magát, ha távol van az otthonától, a feleség meg inkább otthon kertészkedik, akkor jó sok minőségi időt fognak eltölteni egymástól távol, együtt pedig csak a napi rutintevékenységekben lesznek.
 7. Kezdetben általában jól megértik egymást a párok szexuális téren, de itt is érdemes odafigyelni, mi az, ami hosszú távon táplálja az intim együttléteket.
 8. Hány gyermeket szeretnénk és mikor? Mi lesz, ha ez a vágyunk nem vagy nem úgy teljesül, ahogyan elképzeltük? Rugalmasak tudunk majd lenni? Érdemes megismerni ilyen szempontból egymás családját, hiszen a gyermeknevelési mintákat, szokásokat innen hozzuk. 
 9. Milyen szereposztás lesz a házasságunkban? Követjük a tradíciókat – férfi és női szerepek -, vagy inkább a kompetenciák számítsanak (pl. főzzön az a fél, akinek több kedve és ismerete van hozzá)?
 10. Fontos a másik fél családjának, baráti körének megismerése és elfogadása, hiszen ők a mindennapi életünk részei lesznek.
 11. Felmérések szerint ma Magyarországon az emberek több mint a fele hisz Istenben. Ismerjük meg egymás lelkiségét, értékrendjét, hiszen ez nagyon fontos tényező lesz az életünkben! Szintén felmérések bizonyítják, hogy a hívő vagy lelki értékekben hasonló szemléletű párok általános elégedettsége a párkapcsolatban nagyobb, mint azoké, akik ebben a kérdésben nem egyeznek.
 12. Érdekes lehet még a rugalmasság kérdése. Ha a pár tagjai ebben nagyon eltérnek egymástól, az később konfliktusforrás lehet, illetve az adok-kapok egyensúlyt ki tudja billenteni.

Azt hiszem, nincs tökéletes párkapcsolat. Viszont hiszek benne, hogy a legtöbb fejleszthető, növekedésre képes és egyre jobbá tehető, ha mindkét fél elegendő munkát tesz bele. Erről írok majd legközelebb.

Kata

Loading