A családfakutatás rejtelmei 1.

Mostanában sokat böngészem a régi anyakönyveket, gyökereink után kutakodva. Sok izgalmas és érdekes dolog történt itt a faluban is, ami kirajzolódik az anyakönyvekből. Nem csak egy-egy egyén sorsa, de a falu története is új színeket kap. Mikor volt járvány, mi történt amikor felrobbant békeidőben egy gránát, hogyan vitte el a templom tetejét a szélvihar és ezek csak félmondatok az elmúlt századokból. 

Amit mostanában figyeltem meg, az az, hogy hogyan változott a nevek divatja az idők során és területenként. Az 1700-as évek végén a lányok neve itt a  faluban Erzsébet, Anna és Katalin között váltakozott. Aztán felbukkant egy-egy Mária és Éva, és az 1800-as évek elején már sok kislányt neveztek így. Aztán a század közepén megjelentek a Teréziák és Rozinák is, és lassan kikopott az Éva név. Minden korban akad azonban, aki egyedi nevet kap a szüleitől: kedvenceim a lányok közül Valburga és Sybilla. Vajon milyen nők lettek ezekkel a nevekkel? Más vidékeken más nevek divatoztak: míg nálunk egyetlen egy Lídia sem élt, addig ugyan ebben a korban a Balaton partján minden második kislányt Lídiának neveztek el. 

A férfiak nevei kevésbé függnek a divattól és a földrajzi helytől. (Az külön kérdés, hogy vajon miért.) Amióta vezetik az anyakönyveket (nálunk 1784-től) a János, István, Jakab, Gáspár, Mihály, Pál, Ferenc és András név fordul elő egyenletes eloszlásban. Manapság már nem divat a Lőrinc, de a 19. században sokan viselték. Azért a férfiak közt is felbukkannak az egyedi nevek: Vendel és Adalbert nem sok élt a faluban. 

A családfakutatós kalandjaimban legközelebb a gyerekszámok alakulásáról mesélek.

 

Addig is: pillants fel az oldal tetejére és iratkozz fel a hírlevelünkre! 🙂

 

Kriszta

 

 105 total views,  1 views today

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =

Családfakutatás

A Ki vagyok én? kérdésre nehezen tudunk válaszolni anélkül, hogy felmenőinket számba ne vennénk. Szülei, nagyszülei, dédszülei nevét, élettörténetét majdnem mindenki ismeri. De vajon az Ő szüleik, nagyszüleik? Honnan származik a családunk? Hány testvére volt a szépanyámnak? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a családfakutatások segítségével. Az anyakönyvek átvizsgálásával általában az 1700-as évek végéig tudunk képet alkotni a családunk tagjairól, rokoni viszonyaikról. A családfakutatás időtartama 1-6 hónap, attól függően, mennyi kiindulási adat áll rendelkezésünkre és milyen mélységéig keressük időben a felmenőket. Ugyanezek az ismérvek határozzák meg az árát is, így minden esetben egyedi megállapodás szükséges.

 

Scheffer Kriszta: 06309130771 schefferkrisz@gmail.com

 

Jelentkezés

 251 total views,  1 views today