Mostanában sokat böngészem a régi anyakönyveket, gyökereink után kutakodva. Sok izgalmas és érdekes dolog történt itt a faluban is, ami kirajzolódik az anyakönyvekből. Nem csak egy-egy egyén sorsa, de a falu története is új színeket kap. Mikor volt járvány, mi történt amikor felrobbant békeidőben egy gránát, hogyan vitte el a templom tetejét a szélvihar és ezek csak félmondatok az elmúlt századokból. 

Amit mostanában figyeltem meg, az az, hogy hogyan változott a nevek divatja az idők során és területenként. Az 1700-as évek végén a lányok neve itt a  faluban Erzsébet, Anna és Katalin között váltakozott. Aztán felbukkant egy-egy Mária és Éva, és az 1800-as évek elején már sok kislányt neveztek így. Aztán a század közepén megjelentek a Teréziák és Rozinák is, és lassan kikopott az Éva név. Minden korban akad azonban, aki egyedi nevet kap a szüleitől: kedvenceim a lányok közül Valburga és Sybilla. Vajon milyen nők lettek ezekkel a nevekkel? Más vidékeken más nevek divatoztak: míg nálunk egyetlen egy Lídia sem élt, addig ugyan ebben a korban a Balaton partján minden második kislányt Lídiának neveztek el. 

A férfiak nevei kevésbé függnek a divattól és a földrajzi helytől. (Az külön kérdés, hogy vajon miért.) Amióta vezetik az anyakönyveket (nálunk 1784-től) a János, István, Jakab, Gáspár, Mihály, Pál, Ferenc és András név fordul elő egyenletes eloszlásban. Manapság már nem divat a Lőrinc, de a 19. században sokan viselték. Azért a férfiak közt is felbukkannak az egyedi nevek: Vendel és Adalbert nem sok élt a faluban. 

A családfakutatós kalandjaimban legközelebb a gyerekszámok alakulásáról mesélek.

 

Addig is: pillants fel az oldal tetejére és iratkozz fel a hírlevelünkre! 🙂

 

Kriszta

 

 60 total views,  1 views today