Május 18-án, a Nyílt napunk mintegy lezárásaként 17 órai kezdettel stresszkezelés workshopon vehetünk részt. Erről váltottam pár szót Kálmán Rita pszichológussal. Rita megnyerő és mosolygós, magával ragadó lelkesedéssel beszél a szakmájáról. Úgy érzem, máris oldódik a stressz, ami bennem (is) ott van.

– Hogyan kell elképzelni egy ilyen stresszkezelés foglalkozást?

– Körülbelül másfél óra elméleti oktatással szoktunk kezdeni. Ekkor megtanuljuk felismerni a különféle érzelmeket, érzéseket és hogy ezek miként hatnak ránk.

– Mik ezek az érzelmek?

– Leginkább a szorongás, félelem, izgatottság. Ezeket meg kell tudnunk különböztetni egymástól, hiszen máshogy kell kezelnünk őket.

– Mi az, amiről még szó van az elméleti részben?

– Beszélünk az időgazdálkodás fogalmáról, tippeket sajátíthatunk el, hogyan priorizáljuk a feladatainkat. A perfekcionizmus szintén szóba kerül, hiszen ez is jelentős stresszforrás lehet. Érdemes feltenni magunknak a kérdést: Miért törekszünk rá? Vajon belső késztetés vagy más által ösztökélt elvárás? Ez sem mindegy.

– Ha jól sejtem, ezután jön a tanultak gyakorlatba való átültetése.

– Így van. Mindennapi, apró trükköket, technikákat tanítok, amivel sikeresen azonosítható a stressz forrása és megoldást is kínál arra, hogy mit tegyünk ilyenkor.

– Ezek instant trükkök? Tehát már abban a pillanatban alkalmazhatóak, amikor felismerem az érzést?

– Természetesen. Ezeket a technikákat a nap bármely időpontjában elővehetjük és alkalmazhatjuk. Autogén tréninggel is foglalkozom, így ezzel az eljárással is tudok segíteni a stressz csillapításán, kezelésén.

 

Aki szeretné ezeket a technikákat elsajátítani és könnyíteni a mindennapok nyomásán, mindenképpen jöjjön el, tanuljuk meg együtt kezelni a stresszt!

 

Loading