Irodalomterápia

Mi is ez? 

Ha egy regény, dráma vagy vers olvasása után azt érzed, hogy néhány mondata éppen hozzád szólt, a Te élethelyzetedben mutatott utat, vagy volt veled olyan, hogy olvasás közben azt gondoltad,  hogy pont ezt érezted te is, csak nem tudtad így megfogalmazni – máris sejtheted, hogy miről szól az irodalomterápia.

Olyan személyiségfejlesztő művészetterápiás foglalkozás, amikor egy előre kiválasztott szöveg mentén beszélünk a ránk gyakorolt hatásáról, meglátásainkról, önmagunkról.  A szöveget használjuk eszközként arra, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz. 

A foglalkozásokon nem csak beszélünk – írunk, rajzolunk és festünk is esetenként. 

Különösebb felkészülést és készséget nem igényel a részvétel, hiszen az alkotásainknak nem szépnek, hanem belőlünk fakadónak kell lennie. 

A legfontosabb, hogy nyíltan és kíváncsian vegyünk részt mindenben, kapcsolódjunk önmagunkhoz és a csoport többi résztvevőjéhez.

Mit kapunk a terápia során?

Megismerhetjük egy újabb nézőpontból  önmagunkat, megoldásokat találhatunk a minket nyomasztó problémákra, feldolgozhatjuk, kibeszélhetjük rossz élményeinket, mindeközben  része lehetünk egy olyan támogató közösségnek, ami segít a mindennapok nehézségeinek megélésében.

 

Scheffer Kriszta

Loading