Kezdjük mindjárt az elején!

Meghatározás

A terapeuta vagy pszichoterapeuta olyan szakember, aki problémás eseteket, viselkedési módozatokat, hiedelmeket, kapcsolati problémákat és néha fizikai érzéseket, tüneteket diagnosztizál és old meg. Ez a szakember a múltbéli problémákra és traumákra fókuszál, hogy megváltoztassa az önpusztító szokásokat, ezzel javítva az életvitelt.

A life coach, ezzel ellentétben, hosszú- vagy rövidtávú folyamatokat szab ki az egyénnek a rendszeres találkozók helyett. Az életvezetési tanácsadás az adott egyén pillanatnyi helyzetét megfelelőnek tekinti és ebből kiindulva sokkal inkább egy cselekvésen alapuló folyamat.

Az életvezetési tanácsadás egészként tekint az egyénekre

Míg a terapeuták azon dolgoznak, hogy megoldják a múltbéli fájdalmakat és nehézségeket, addig a life coach-ok már egészként tekintenek klienseikre. Meggyőzik őket arról, hogy igenis megvan mindenük ahhoz, hogy elérjék céljaikat.

A life coach-ok a jövő felé tekintenek

A terapeuták úgy tekintenek a múltbéli traumákra, mint a jelenlegi fájdalmak kezelési módszerére. Amikor az emberek terápiát vesznek igénybe, akkor olyan eszközt keresnek, ami segít megoldani a múlt történéseiből eredő pszichológiai és érzelmi problémákat. A coaching pedig egy új jövő teremtésére kitalált módszer. Bármilyen helyzetben, bármilyen állásponton is van az ügyfél, az ő bevonásával történik egy biztosabb, céltudatosabb jövő kialakítása.

Önmegoldás 🙂

A life coach képessé teszi az embert, hogy ő maga oldja meg a saját problémáit, míg egy terapeuta irányt és segítséget nyújt. Mivel a terapeuták egyben konzulensek, ezért tanáccsal, útmutatással és néha gyógyszerrel is ellátják betegeiket. A life coach-ok nem közvetlen visszajelzéssel segítenek, hanem leginkább kérdés formájában vezetnek rá a megoldásra. Ez nagyszerű módszer arra, hogy egy önfenntartó szokást alakítsanak ki az emberben.

A coach-ok megváltoztatják az életstílust

Az életvezetési tanácsadás célja, hogy beazonosítsa a jelenlegi viselkedést és a gondolkodási mintákat. A life coach kérdezéssel segít az ügyfélnek, hogy tudjon változtatni a gondolkodási mintákon. A terapeuta, ezzel ellentétben, az adott állapotról szerzett ismeretei valamint a traumát okozó múltbéli történés alapján diagnosztizál és oldja meg a felmerülő problémát.

Az életvezetési tanácsadás nem hagy pihenni

A terapeuták gyógyszert adnak, meghallgatnak és besorolnak más, sírdogáló emberek körébe, akik még szintén nem jutottak túl a múltjukon. Egyszerűen adnak egy kis pihenőt és engedik, hogy homokba dugjuk a fejünket. Egy jól képzett life coach már akkor felismeri a süketelésünket, mielőtt kinyitnánk a szánkat, hogy elmagyarázzuk. Addig nem is hagynak békén, amíg fel nem veszed a lépést velük és végre magad mögött hagyod azt a gyerekes viselkedést, ami megakadályozza, hogy előrejuss az életben.

Összegzés

Egészében véve, egy life coach biztosít majd arról, hogy érti honnan jöttél, honnan indulsz és segít abban is, hogy teljesítsd ezt a kihívást. El fogja mondani: korábban már megoldotta ezt a problémát a saját és sok más ember életében is – bármiféle gyógyszer vagy gyógyintézményi kezelés nélkül. Meghallgat és őszintén fog veled beszélgetni. Rávezet arra, amire eddig is képes voltál; csak éppen nem láttad vagy nem akartad látni az előtted lévő nehézségeket.

Ha úgy érzed, hogy szükséged van egy szuper life coach-ra, keress meg minket és Kata segít!

Forrás: https://augustafreepress.com

Loading