A FLOWers Életmód Műhely egyik fő tevékenysége a családállítás. Sokaknak homályos elképzelései vannak erről, ezért megpróbálom egyszerűen elmagyarázni, mi is ez.
Az egész abból indul ki, hogy jó néhány pszichológus – például Bert Hellinger, Szondi Lipót – felfigyelt már arra, hogy a sorsunk összefonódik vér szerinti családtagjaink sorsával. Ráadásul így van ez sokszor akkor is, ha a családtag már régen elhunyt, vagy akár nem is tudunk róla. Lehetnek megmagyarázhatatlan anyagi nehézségeink akár egy életen át, visszatérő párkapcsolati problémáink, öngyilkosságra való hajlam, függőségek és még sok minden, ami a mindennapi életünkben nehézséget okoz.
A családállító az ügyfél családrendszerében kutakodik: képviselők segítségével térben megjeleníti, vagyis felállítja az adott család viszonyait, amelyek a hozott problémára hatással lehetnek. A képviselők lehetnek élő emberek, ekkor csoportban dolgozunk, de lehetnek tárgyak is, amikor az ügyfél csak egyedül van jelen. Azt vizsgáljuk meg ilyenkor, hogy van-e kötés a család egy korábban élt tagjához.
Hogy honnan szerezzük meg ezt az információt? Létezik egy családi közös lélek, amely biztosítja a kapcsolatot a család tagjai között. A kapcsolat szeretetből van, de sokszor helytelen szeretetből. “A szeretetnél nagyobb a rend” – mondja Hellinger. Furcsán hangzik, ugye? Azt jelenti, hogy mindenki csak a családban elfoglalt jó helyén élhet jó életet. A jó helyen pedig akkor van, ha a fentről jövő életet elfogadja úgy, ahogy kapta, ha nem hiányzik a családból senki, ha tisztában van azzal, hogy ki a nagy és ki a kicsi, ki érkezett előbb, ha megfelelő az adok-kapok egyensúlya. Mennyi minden! És ez mind meg tud mutatkozni a családállítás során, a képviseleti érzékelés segítségével.
A képviseleti érzékelés olyan dolog, amelyre egyesek legyintenek, hogy olyan nem létezhet, mások azt mondják róla, hogy csoda.
Mi inkább azt mondjuk, hogy az ember képes érzékelni a morfogenetikus mezőben lévő információkat és meg is tudja jeleníteni azt. Már csak egy jeltolmácsra van szükség, ő a családállító. Értelmezzük a rendszerben feltáruló mintázatokat, megláthatjuk azt, ami van: a Valóságot. Ez a kép már sokszor elég is ahhoz, hogy a lélek gyógyulása meginduljon, de ha a rendszertől engedélyünk van rá, akkor a leképezett térben meg is változtathatjuk a mintázatokat. Helyreállítjuk a rendet: a kirekesztett, kitaszított, elfelejtett családtagot szeretettel elfogadjuk és helyet adunk neki a szívünkben. Ez az oldás, ez a változás várhatóan az egész családrendszerre hatással lesz, hiszen a családi lélek összeköti őket. Tehát, ha a kuszaságból egy-két csomó kioldódik, akkor az egész család megkönnyebbülhet.
Persze mindig lesz feladat, egy állítással nem lehet megoldani az összes problémánkat. “A lélek lassan mozdul” – mondja Hellinger, és csakugyan: a családállítás egy lassú, de emberközeli és hatékony önismereti, személyiségfejlesztő eszköz. Magas fokú empátiára tanít és arra, hogy helyesen szeressünk, hogy megtaláljuk a helyünket a családunkban és ezáltal a világban.
 
Egyéni állításra és folyamatos munkára jelentkezhetsz:
Megyeri Kata: 0620 210 5221 vagy megy.kata@gmail.com
Scheffer Krisztina: 0630 913 0771 vagy schefferkrisz@gmail.com
A csoportokat közösen vezetjük.
 
Megyeri Kata

Loading