Ismerős az alábbi szituáció?

“Úgy éreztem, nincs egy rongyom se (persze volt), és rengeteg pénzt költöttem olyan ruhákra, amelyeket soha nem fogok viselni. A szekrényem kész káosz, a vásárlás pedig megterhelő tevékenység volt és egyáltalán nem élveztem.‍”

A rendetlen ruhatár és az üzletekben kapható elsöprő mennyiségű ruhaválasztási lehetőség egyértelműen hátráltatják az öltözködési céljainkat.

Mert ami a stílust illeti, a több nem több. Tíz farmernadrág sem segít rajtunk, ha négy nem a testalkatunknak megfelelő, három pedig nem passzol egyik felsőnkkel sem.

A  minimál gardrób egy olyan ruhatár, amely néhány alapvető, időtálló ruhadarab gyűjteménye vagyis soha nem mennek ki a divatból. Ezeket szezonális darabokkal könnyen fel lehet frissíteni. Más szavakkal, a szekrényünk összes ruhadarabja meghatározott célt szolgál és jól illeszkedik egymáshoz, hogy ezekből maximális számú különféle, mégis személyes stílusunknak megfelelő öltözéket tudjunk összeállítani. Az eredmény: Mindig harmonikus megjelenésűnek tűnünk és a ruhák tükrözik a stílusunkat.

Az ideális gardrób elég egyedi dolog, hiszen mindannyian különböző életvitellel rendelkezünk, és a ruháinknak illeszkednie kell ehhez az élethez. Ez a ruhatár nem lehet olyan darabok gyűjteménye, amelyek nem tetszenek vagy amelyek (csak azért, mert másnál beváltak) nálunk nem működnek. Amiatt sem érdemes aggódni, hogy csak bizonyos számú ruha lehet a szekrényünkben; a ruhatáradnak az életmódodnak megfelelő számú darabot kell tartalmaznia, de nem többet a szükségesnél.

Mire is gondolok? 

A gardróbunk minden elemének egyrészt célja kell, hogy legyen, másrészt illeszkednie kell az életstílusunkhoz. Ha úgy találjuk, hogy a szükségesnél több olyan darabunk van, ami pontosan ugyanazt a célt szolgálja, akkor az csak értékes helyet foglal a szekrényünkben. Például, ha öt különböző estélyi ruhánk van, holott évente csak kétszer veszünk részt ilyen eseményen, akkor legalább három ruhától megszabadulhatunk, és például kényelmes nadrággal helyettesíthetjük őket.

Az, hogy mennyi célmegvalósító darabra van szükségünk, kizárólag az életstílusunktól függ. Ez pedig személyenként változik. Annak érdekében, hogy számunkra működőképes legyen, a gardróbunkat az életmódunk köré kell építeni. Itt jön képbe a koncepció ruhatár. Mit is jelent a koncepció? Elgondolás, üzenet, mondanivaló – mindez annak érdekében, hogy a ruhatárunk minket szolgáljon. A koncepció gardrób függ attól, hogy milyen az életstílusunk, hol lakunk, milyen típusú ruhákat szeretünk és milyen a személyes stílusunk. 

Saját magamat hozom fel példának: 40 éves, 3 gyerekes anyuka vagyok, aki otthonról dolgozik és mérsékelt éghajlati övben lakik. Egy jól átgondolt ruhatárban nekem nincs szükségem kiskosztümre, több pár elegáns cipőre vagy éppen szövetnadrágok tömegére. Hiába akciós, az én méretem vagy az én színem, nem veszem meg az x-dik darabot. Nem fogom használni! 

Ugyanakkor nagyon is jól jönnek a kényelmes, de csinos nadrágok, praktikus, könnyen kezelhető (gondoljunk csak a mosásra, vasalásra) felsők, az egyberuhák, a strapabíró lábbelik is. Mindezek abban a stílusban, ami jellemző rám. Nálam a szomszéd lány stílus jön be alapvetően: kényelmes, egyszerű, de azért inkább csinos, mint sportos.

Mi is akkor az én ideális minimál gardróbom?

2 farmernadrág (fehér, kék)

2 nyári nadrág (egy hosszabb, egy rövidebb)

1 szövetnadrág (alkalmi)

3 ruha (nyári, hosszú, alkalmi)

3 rövid ujjú felső (különböző színek)

2 top (spagetti vagy atlétapántos)

3 hosszú ujjú, vékony felső

2 ing (hosszú és rövid ujjú)

1 szoknya (sötétkék)

2 kötött pulcsi

1 rövid kardigán

1 hosszú kardigán

1 alkalmi szövetkabát

1 műbőrdzseki

1 hosszú télikabát

1 rövid átmeneti dzseki

1 pár sportosabb, kényelmes zárt cipő

1 pár nyári szandál

1 pár bokacsizma

1 pár kényelmes téli csizma

1 pár csinos félcipő

1 pár magassarkú, alkalmi cipő

Ez összesen 33 ruhadarab. Nem kevés, de lefedi a 4 évszakot.

A sportoláshoz, alváshoz szükséges ruhadarabokat valamint a fehérneműket a listában nem említettem. Illetve, mint ahogy írtam is korábban, ez egy alapruhatár. Avagy ezeket érdemes úgy kiválasztani, hogy divatsemleges és jó minőségű darabok legyenek. Szezonnak megfelelően ki lehet egészíteni őket pár szerelemdarabbal, amikre viszont nem érdemes túl sok pénzt költeni. Kivéve persze, ha lecseréljük valamelyik alapdarabunkat vagy stílusváltásban vagyunk.

A ruhák színei természetesen tükrözik a színtípusomat, így minden szín mindegyikkel párosítható – ez sem okoz problémát.

A későbbi vásárlások során már csak arra kell csak figyelni, hogy az alapruhatárunkba be tudjuk illeszteni, azaz stílusnak, életvitelnek, kihasználhatóságnak megfelelő legyen.

Végtelen sok kombinációs lehetőség van és a varázslat akkor kezdődik, amikor ezek közül megtalálod a számodra legjobbat.

 

Edina

Loading