A Pilates-t világszerte használják izomfejlesztésre, a rugalmasság és a testtartás javítására. Viszont egyre több kutatás igazolja, hogy a Pilates-nek a mentális egészségre is vannak előnyös hatásai. Nézzük meg, mik is ezek pontosan.

 

A légzés, ami segít megtalálni a mozgásban való teljes tudatosságot

 

A légzés az egyik leghatásosabb módszer az elme megnyugtatására, számos mentálhigiénés gyakorlatban használják. A Pilates gyakorlatoknak is alapvető eleme, hogy egy bizonyos légzési mintát követnek. Ez javítja a hatékonyságot, segít az izmok oxigén ellátásában és nem engedi, hogy visszatartsuk a lélegzetünket. A Pilates segít a figyelmet a belsőnkre irányítani, a jelenre koncentrálni és újrakapcsolódni a testünkkel. 

 

Stresszkezelés és kikapcsolódás

 

A Pilates a stressz leküzdésében is segít. A testmozgás csökkenti a stresszhormonok számát és növeli a testünk boldogsághormon szintjét, ami jelentősen fokozza a jó hangulatunkat. A Pilates gyakorlatok végzése tehát tökéletes alternatíva a stresszkezelésre is.

 

A memória javítása és agytorna

 

Amikor automatikus mozgásformát végzünk, például a futópadon futunk, akkor a testünk dolgozik ugyan, de az agyunk nem aktív résztvevő. A Pilates-ben mind a test, mind pedig az agy egyidejű közreműködésére szükség van. Amikor megtanulunk egy új gyakorlatot, akkor az agyunknak el kell sajátítania azt, így a tudatunk mindig részese a mozgásunknak. 

Ami ilyenkor történik: a mozgás vért juttat az agyba, tisztábban gondolkozunk, nő a hippokampusz mérete és az agyban lévő idegsejtek közötti kapcsolatok száma is. Mindezek fejlesztik a memóriát, valamint megvédik az agyat a sérülésektől és betegségektől.

 

Eszköz a depresszió vagy szorongás kezelésére

 

A legtöbb kutatás a mozgás és mentálhigiéné területén azokra a lehetséges előnyök felkutatására irányul, ami a depresszióban szenvedőkön segíthet.

Ma már számos pszichiátriai intézet elismeri a mozgás fontosságát a mentálhigiénés problémák kezelésében. 

A Pilates az alábbiakban nyújthat segítséget:

– találkozás más emberekkel

– az agyban lévő hormonok szintjének előnyös változtatása (szerotonin, kortizol és endorfin)

– a negatív gondolatok leküzdése

– a stressz csökkentése

– a tudatosság növelése

– egy “önmagunkkal törődő” rutin kialakítása.

 

2019. szeptemberétől a FLOWers Életmód Műhelyben Pilates és Várandós Pilates várja a mozogni és kikapcsolódni vágyókat!

Loading