A testsúly megtartása igazi kihívás a legtöbb embernek és időnként mindenkinél felmerülő probléma. Nálam most aktuális. 😁

Pár tipp, ami segíthet:

  1. Stresszes helyzetek kerülése, amikor csak lehet! Tanuljuk meg kezelni a stresszt, különböző technikák segítségével. Lehet ez egy pár órás stresszoldó workshop vagy akár egy több hónapos autogén tréning, ahol nemcsak mentálisan, de fizikálisan is megtanulunk ellazulni.
  2. Elegendő alvás. Ez közvetlenül vezet a stressz csökkentéséhez és a pozitív gondolatokhoz. Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy ha eleget alszunk, akkor nem érzünk késztetést arra, hogy a hiányzó energiát evéssel pótoljuk.
  3. Pozitív gondolkodás és egy csipetnyi humor. Gondoljunk arra, hogy meg tudjuk csinálni és így nem adjuk fel könnyen. A negatív gondolatok önpusztítóak, mert ahogy gondolkozunk, úgy cselekszünk, tehát egy öntámadó hozzáállás valóban pusztító lehet. Koncentráljunk arra, ami jó az életünkben. Bármi, amitől az életünk mókásabb vagy viccesebb lehet, segít abban, hogy pozítivak maradjunk és tovább dolgozzunk az egészségünkön és jólétünkön.
  4. Mozogj amikor és amit csak tudsz! Ne csak üldögélj! Próbálj meg minél több testrészedet minél többféle módon megmozgatni! Könnyű házimunka vagy kertészkedés, séta az autó vagy tömegközlekedés helyett és a más napi tevékenységek mind mind abban segítenek, hogy fitt maradj.
  5. A lélek-test gyakorlatok mint pl. a jóga és a tai-chi illetve a gyengéd nyújtások és gumiszalagok használata segítenek, hogy az ízületek rugalmasságát megőrizzük, csökkentsük az izmok merevségét, feszítettségét és megtartsuk a fizikai erőnlétünket.
  6. Ne diétázz, csak figyelj oda, hogy mit eszel! Talán szükségtelen említeni, hogy az étrendünk minősége nagyban befolyásolja a súlyunkat és erőnlétünket, de ez ne csábítson minket arra, hogy túlságosan visszafogjuk magunkat vagy éppen a kalóriák visszavágására kihagyjunk egy étkezést. Ezek a stratégiák általában visszaütnek és nehezebbé teszik az állandó testsúly megőrzését. Ha keveset eszünk, a testünk úgy gondolja, hogy éhezünk és égetés helyett megtartja a kalóriákat. A legtöbb embernek az a megfelelő módszer, ha kb. 3-5 óránként eszik, akár egy kis harapnivalóról, akár főétkezésről van szó. Igyunk sok vizet vagy hasonlóan nullkalóriás italt és fogyasszunk folyadékban gazdag ételeket: friss gyümölcsöt, zöldséget és joghurtot. Vigyünk be rostot növényi ételekből: teljeskiőrlésűek, hüvelyesek és persze gyümölcsök, zöldségek. Az a titok, hogy mindig legyen kéznél egészséges ennivaló. Emellett nem kell lemondani a kevésbé egészséges kedvenc falatainkról, csak tartsunk mértéket. 
  7. Egy lista a hűtőn! Legyenek rajta olyan dolgok, amiket evés helyett tudsz csinálni. Így amikor fáradt vagy, unatkozol vagy bármi más miatt úgy érzed, hogy ennél, akkor csak rá kell nézni erre a listára és csinálni valami mást. Pl. gazolás a kertben, manikűr vagy pedikűr, séta, felhívni a barátainkat vagy éppen elmenni kirakatot nézegetni. 

Gyűjtsük ezeket a szuper nem-evős ötleteket és győzzünk meg másokat is arról, hogy csatlakozzanak!

Forrás: psychologytoday.com

 

 

Loading